Κτηματολόγιο: λίγο πριν περάσουν στο δημόσιο 299.174 ιδιωτικά ακίνητα

ktimatologio-1-600-x-338-600x338

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος, μέχρι το τέλος του έτους, για 299.174 ακίνητα που καταγράφονται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου» ή «μερικώς αγνώστου» ιδιοκτήτη, σε 298 περιοχές της χώρας, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα διεκδικήσουν δικαστικά, ώστε να μην περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου.

Οι συγκεκριμένοι  ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο, προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά, την 31η Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Στη Βουλή

Το θέμα θέτει με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, ζητώντας  την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ Σπανάκης,  μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι στις 31/12/2020, «οι ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα και θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση».
Στη συνέχεια της Ερώτησης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πρόκειται για 299.174 ακίνητα «αγνώστου» ή «μερικώς αγνώστου» ιδιοκτήτη, σε 298 περιοχές της χώρας, 23 από τις οποίες είναι δήμοι και περιοχές της Αττικής όπως, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ο Δήμος Βύρωνα, ο Δήμος Ζωγράφου, ο Δήμος Νέας Σμύρνης, o Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ο Δήμος Κορυδαλλού κ.α.» και σημειώνει πως, «ήδη 13.156 ακίνητα σε 35 περιοχές της χώρας, που είχαν εξαιρεθεί από τη γενική παράταση, έχουν πάρει τον δρόμο προς το Δημόσιο και τώρα πια οι ιδιοκτήτες τους μπορούν μόνο να προσφύγουν για να ζητήσουν χρηματική αποζημίωση».
Ο κος Σπανάκης δηλώνει πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να χάσουν άδικα τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, και ρωτάει τον κ. Υπουργό:
1)Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση όλων των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες να μην χάσουν άδικα τα ακίνητα τους;
2)Προτίθεστε να δώσετε την ίδια παράταση και για τα ακίνητα των 35 περιοχών που δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε στη γενική παράταση και οι ιδιοκτήτες τους χάνουν οριστικά κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα;

Δημόσιο

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», σύμφωνα με τα «Νέα», ανέρχονται σε 312.330. Και αν αφαιρέσει κανείς τα 13.156 από τις 35 περιοχές που δεν δόθηκε παράταση (και περνούν στο Δημόσιο) μένουν 299.174. Από αυτά, τα 101.907 είναι ακίνητα για τα οποία απουσιάζει τουλάχιστον ένας από τους ιδιοκτήτες, δηλαδή χαρακτηρίζονται μερικώς «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εδώ ανήκουν και ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή τους Δήμους, αλλά δεν δηλώθηκαν.

Η πλειονότητα των ακινήτων αφορά γεωτεμάχια: τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε 216.121 και τα μερικώς «αγνώστου» σε 63.583. Και ακολουθούν οι «οριζόντιες ιδιοκτησίες» με 61.206 διαμερίσματα «αγνώστου» και 22.653 μερικώς αγνώστου.

Ο χάρτης με τα «άγνωστα ακίνητα»

Σε πραγματικούς αριθμούς, οι περιοχές με τα περισσότερα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι το Κορωπί Αττικής (10.309), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (8.243), οι Αχαρνές (6.135), η Μάνδρα Αττικής (5.842) και η Πάτρα (5.315).

Οι περιοχές με τα περισσότερα είναι η Αργολίδα (Ελληνικό) με ποσοστό 27,24%, το Ρέθυμνο (Πρασιές) με 15,64%, η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) με 15,47% και την Ευρυτανία (Μουζίλο) με 14,08%. Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» (κάτω από 0,3%) και μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως σε όλες τις περιπτώσεις ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης ιδιωτικών περιουσιών από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, κυρίως τις δασικές, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να υποβάλλουν ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, οι οποίες θα πάρουν δεκαετίες για να εκδικαστούν και να τελεσιδικήσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο.

ΠΟΜΙΔΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί παράταση ενός χρόνου (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021) για τη διόρθωση όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών, συμπεριλαμβανόμενων των εξαιρεθέντων από τη γενική παράταση σε 35 δήμους και περιοχές της χώρας (όπως Βριλήσσια, Ελευσίνα, Άστρος, Καλαμαριά, Γουμένισσα κ.α.) με ήδη λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά  και νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, σημειώνοντας σχετικά ότι το Δημόσιο μπορεί και πολύ συχνά διεκδικεί οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, ακόμη και χωρίς κανέναν τίτλο, και χωρίς καμία συνέπεια εναντίον του, απλώς με την επίκληση (συνήθως) του δασικού χαρακτήρα, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων συμβολαιογραφικών τίτλων των προκατόχων τους που να φτάνουν ως και το 1885.