Τι ψάχνουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα: Οι σημαντικότερες επενδύσεις του «Κόκκινου Δράκου» στη χώρα μας

Kinezoi

H Cosco, η Bank of China, οι επενδύσεις σε ακίνητα μέσω της Golden Visa και τα ελληνικά πλοία σε κινεζικά ναυπηγία.

Τι και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ΗΠΑ βλέπουν με καχυποψία πολλές φορές την σχέση με την Κίνα των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, κυρίως μετά το 2008, και με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια (άσχετα αν έλεγαν άλλα τα στελέχη τους, όταν ήταν στην αντιπολίτευση).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την Κίνα ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει μια χώρα ανοιχτή σε επενδύσεις, βάζοντας επίσης ως στόχο τους 500.000 Κινέζους τουρίστες.

Η Κίνα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και αναμένεται να αποκτήσει σύντομα ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα. Με τον Πειραιά να αποτελεί σύμφωνα με το Πεκίνο, «το κεφάλι του δράκου» της Κίνας στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις της, κρατικές και ιδιωτικές ομοίως, αναπτύσσονται σταθερά στην Ελλάδα τόσο σε υποδομές, ενέργεια και ακίνητα όσο και σε τουρισμό εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία αλλά και στο διμερές εμπόριο αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Πριν από δύο εβδομάδες, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κίνα και συμμετείχε στην 3η σύνοδο της διευθύνουσας επιτροπής του διμερούς πλαισίου συνεργασίας, στο Πεκίνο, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν το επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας 2020-2022, το οποίο αφορά την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι σχέσεις Κίνας Ελλάδας σε αριθμούς

Σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να προσελκύσει η χώρα μας μισό εκατομμύριο Κινέζους τουρίστες έως το 2021, ενώ μεγάλης σημασίας είναι η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και εκείνη με τη Σαγκάη που  θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020. Η παρουσία των κινεζικών εταιρειών είναι και στις υποδομές, αλλά και στη ναυτιλία, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως, τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1.000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά το 50 δισ. δολάρια.

Δυναμική η παρουσία στην αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ).

Οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η λίστα των επενδύσεων μέχρι το 2018 (στοιχεία Enterprise Greece):

– Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ( Εκτίμηση συνολικής επένδυσης  στο 1,5 δισ. ευρώ)

-Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ  στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

-Η Shenhua Group, σε συνεργασία με την  Copelouzos Group, σχεδιάζει 3 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Η κινεζική εταιρεία ΖΤΕ δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της, ενώ έκανε συμφωνία με τη  Forthnet για αναβάθμιση των δικτύων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

-Η κινεζική εταιρεία   Profex Inc.και η Morgan Stanley επένδυσαν  48.5 εκατ. ευρώ στην Κορρές.

-Πιλοτικό κέντρο διανομής από την Huawei στον Πειραιά.

-Hanergy Το 2012 ανακοινώθηκαν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ στον ελληνικό κλάδο PV μέχρι το έτος 2016 με στόχο να κατασκευάσει και λειτουργήσει αντίστοιχα συνολικής δυναμικότητας 1000MW.

-Bank of China. Ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα. H απόφαση της κινεζικής τράπεζας θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Bank of China να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Η Bank of China ανοίγει εντός του μήνα το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange. Όπως σημειώνουν, η απόφαση της κινεζικής τράπεζας θα υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου προκειμένου η Bank of China να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Το υποκατάστημα της που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων 2, έλαβε την άδεια έναρξης εργασίων από την Τράπεζα της Ελλάδος, με ημερομηνία από 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, με το από 31 Οκτωβρίου 2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ), ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα, υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg. Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας.